Tudományos leírás

Dinamika

A fizikában a dinamika a mechanika részterülete. A mechanika a testek mozgásával, a rájuk ható erőkkel, valamint az ennek következtében létrejövő energia- és mozgásállapot-változással foglalkozó tudományág. A dinamika ebből az utóbbi kettővel, az erőhatásokkal és következményeivel foglalkozik. Legfőbb alapfogalmai: mozgás, erő (erőhatás), erőlökés, energia, lendület (impulzus), kölcsönhatás. A „dinamikus” szónak – mint melléknévnek – ennek megfelelően a jelentése: energikus, lendületes, mozgékony, erőhatással járó. A Dinamikus Rapid Masszázs – nevéhez hűen – egy energikus, lendületes, folyamatosan mozgásban tartó, és folyamatos erőhatással dolgozó masszázs, mely többféle tudomány elméletét és gyakorlatát egyesíti magában.

„Nagyon, de nagyon elégedett vagyok a masszázzsal, szinte szárnyaltam a kezelés után, olyan energia bombát kaptam. Nem győztem áradozni utána a barátaimnak. Nagy nagy köszönet és tisztelet.”

Kissné Jutka – irodai dolgozó (2012)

gerincnyújtás a Dinamikus Rapid Masszázsban

Sportmasszázs technikák

Anatómiailag nézve a sportmasszázs fogásai a leghatékonyabbak, ha gyors eredményt szeretnénk egy kis felpezsdítést, élénkítést célba véve. A sportmasszázsban alkalmazott gyúró, ütögető és rezegtető technikákkal a masszőr kiemeli a helyükről az izmokat, és olyan intenzitással dolgozza át, hogy a vérbőség ideiglenesen akár 15-20-szorosára is megemelkedhet azokban, megfelelő alapokat teremtve így a gyorsabb anyagcserének és méregtelenítésnek. A Dinamikus Rapid Masszázs körülbelül 70 %-ban hagyományos és saját fejlesztésű sportmasszázs technikákat alkalmaz, a maradék 30 %-ban pedig keleti stílusú kimozgatásokat.

„Régen éreztem ilyet, legalább 10 kg lekerült a hátamról, a vállaimról, a derekamról, legalább is érzésre. Ezen felül úgy érzem, szellemileg is felfrissültem tőle! Sokkal jobban ment a munka, a tanulás. Köszönet érte!”

Kovács István – informatikus (NAV), joghallgató (2013)

Lapocka kezelés Dinamikus Sportmasszázsban

Lendület-koordináció

A Dinamikus Rapid Masszázs talán legnagyobb különlegessége, hogy a kezelés alatt a masszőrök szinte folyamatosan lendületben tartják az alany testét, és azon izmait, melyekkel éppen dolgoznak. Ennek a passzív lendületnek köszönhetően pedig az izmok egy-egy pillanat erejéig (a visszalendülésnél) veszítenek súlyukból, s így még lazábbak lesznek. Tulajdonképpen minden visszalendüléskor egy-egy tizedmásodpercre a szabadesés állapotába kerülnek.

A képzett terapeuta mindig ebben a pillanatban adja meg az újabb impulzust, aminek az az eredménye, hogy egy normál masszázsnál tapasztalható ellazulással szemben sokkal nagyobb mértékű ernyedtség alakul ki az egész testben. Ha a kezdő lendületet nem szakítja meg a kezelő, hanem folyamatosan fenntartja, akkor már pár perc alatt is úgy ellazulnak az izmok, hogy bennük sokkal könnyebben tud mozogni a vér és az energia, mely rövid idő alatt az egész szervezetet átjárja. Ez az effektus a Rapid Masszázs rövidtávon való hatékonyságának legfőbb titka.

„Ez a fajta masszázs tényleg minden szinten átdolgozza és felpezsdíti az embert. Én teljesen újjászületve éreztem magam a kezelés után. Mindenkinek ajánlom, nemcsak ülő munkát végző embereknek!”

Kunkli Péter – manager (2013)

Karcsavarás - Dinamikus Rapid Masszázs

Ízületek energetizálása

Általánosan ismert jelenség, hogy az aktív masszőr dolgozó izmaiban is belső energia termelődik, melyet aztán – kezébe koncentrálva – hő formájában képes átadni. A lendület-manipuláció és a Dinamikus Rapid Masszázs sajátságos jellemzője azonban az, hogy „rá tudja venni” alanyának szervezetét arra, hogy belső energiát termeljen a passzívan átélt masszázs alatt is. Hogyan teszi ezt?

Egy-egy izom általában egy vagy több ízületet is átfog, ezért amikor lendület-manipulációt alkalmazva az izmok rugalmasságának a határán dolgozik a masszőr, az általuk közrefogott ízületeket is megnyújtja. Továbbá mivel egyenletes ritmusban végzi a munkát, a feszülő ízületek ilyenkor az izmokkal együtt ütemes lüktetésbe kezdenek. A lüktetés hatására pedig az ízületeken belül – a rendkívül jó töltésvezetéssel bíró ízületi folyadékban – elektromos potenciálkülönbség (feszültség) indukálódik, ami energia formájában raktározódik el.

„Fel vagyok frissülve teljesen, legszívesebben elölről kezdeném a napot! Én szeretem az erőteljes masszázst, és kifejezetten tetszett, hogy alkalmazkodva hozzám ennek a kérésemnek eleget tettek. Ülőmunkához kitűnő választás ez a fajta masszázs. Mindenképp találkozunk még, abban maradtunk!”

Pongor Tünde – irodavezető (2015, Union Biztosító)

A kar energetizálása - Dinamikus Rapid Masszázs

A karok és a gerinc kimozgatása

Egy Dinamikus Rapid Masszázs Foglalkozásban a különböző hagyományőrző izom- és ízületnyújtó, gerinckihúzó gyakorlatok is helyet kapnak, és – mintegy kiegészítve a kezelést – feloldják a szervezet megmaradt fizikai és energetikai blokkjait. A gerinc kimozgatásának különösen jelentős keringésjavító és immunerősítő hatása van, ezáltal kiemelten hatékony az egészségmegőrzés terén. A Rapid Masszázs gerincmobilizációs technikái leginkább a Yumeiho és a thai masszázs fogásaihoz hasonlatosak.

„Még soha nem volt részem ilyen masszázsban. Olyan már volt, hogy a hátamat, vállamat masszírozták itt az irodában, de hogy az egész karomat, sőt az ujjaimat is, meg kiropogtattak volna, ilyen még nem volt. Nagyon jó, szívesen ajánlom az ismerőseimnek!”

Brandtné Kiss Gyöngyi – ügyfélszolgálatos (2015)

Karemelés hátra - Dinamikus Rapid Masszázs

Fejmasszázs

A helyes technikával és megfelelő irányban végzett fejmasszázs nagyon különleges részét képezheti egy jó fizioterápiás kezelésnek. A Dinamikus Rapid Masszázsban a halánték, a homlokcsont, a nyakszirtcsont és a falcsontok körkörös masszírozása közben elhasznált energia gyűlik össze, amit végül a fejcsúcson – a nagy kutacsnál – kivezet a masszőr, helyet adva így az újonnan megtermelt, friss energiák szétáramlásának a szervezetben. A fejmasszázs a leglágyabb, legfinomabb, legmélyrehatóbb része a Rapid Masszázs foglalkozásnak.

„Ez csodás! Nagyon jól éreztem magam. Voltam már máshol is, de ilyen jó, mélyreható, átmozgató masszázsban még nem volt részem! A csecsemők kivételével mindenkinek jó szívvel ajánlom!”

Juhász Józsefné – irodai dolgozó (2015, Union Biztosító)

Fejmasszázs - Dinamikus Rapid Masszázs

Ritmikusság

Nagyon fontos a Rapid Masszázsban a megfelelő, egyenletes ritmussal való munka. Nem csak azért, mert e nélkül nem lehetne jól és hatékonyan kivitelezni a lendület-koordinációt, hanem azért is, mert az egyenletes ritmus – ha csak nem túl gyors – tudat alatt egyfajta egységet, harmóniát közvetít, ami hamar megnyugtatja az elmét, kikapcsolja a tudatos ént. A kiválasztott, egyenletes ritmust aztán gyorsítani, lassítani, felezni, vagy duplázni lehet, de sosem szabad megszakítani. Az egyenletes ritmus és a harmonikus ritmusváltás is elengedhetetlen feltétele annak, hogy a Rapid Masszázs rövid idő alatt, megfelelően stimulálni tudja az idegrendszert, s általa az izmokat és az elmét.

„10 cm-rel a föld fölött járás, ez az érzés volt bennem a masszázs után. Ez volt a tökéletes levezetése egy ilyen intenzív vizsgaidőszaknak.”

Ónozó Lívia – egyetemista, egészségügyi vezető (2011, Sziget Fesztivál)

Derék kimozgatás - Dinamikus Rapid Masszázs

Folytonosság

Ahhoz, hogy egy masszázs a lehető legrövidebb idő alatt a lehető leghatékonyabb legyen, nem csak külön-külön szükséges az egyes technikákat folyamatos ritmikával végezni, hanem a fogások váltakozásánál is meg kell őrizni a ritmust. A ritmus megtartása összeköti a különböző technikákat, fogásokat egy nagy, kerek egésszé. Amikor ritmusban dolgozik a masszőr, egy adott fogás utolsó mozzanata az azt követő fogás első mozzanataként is értelmezhető. Ilyenkor a ritmus akkor sem szakad meg, ha közben esetleg egyenletesen gyorsul, lassul, feleződik, vagy duplázódik.

A folyamatos, egyenletes ritmus harmóniát közvetít, ha pedig a fogások váltakozásánál is megtartja a terapeuta, akkor már pár perc alatt is képes úgy ellazítani és elvarázsolni alanyát, hogy az illető nem ritkán hiszi azt a masszázs után, hogy dupla, tripla annyi idő telt el, mint amennyi valójában. A folytonosság elvének betartása tehát a ritmikusság és a lendület-manipuláció mellett szintén az egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen eleme a Rapid Masszázs hatásmechanizmusának.

“Nagyon gyakorlat orientált volt a képzés, tehát nem a beszéd számított elsődlegesen. Maga a technika pedig nagyon profi és célirányos. Mindössze 10 perc alatt képes úgy ellazítani, mint más masszázsok 30, vagy még több perc alatt.”

Hans Martin Drews – folyami hajó dolgozó, masszőr (2016, Everness tanfolyam)

(fordítás: Nagy Sándor)

Everness Fesztivál - Rapid Massage Service