ESSZENCIA

TÖRTÉNET

MEMOÁR:

“…A Dinamikus Rapid Masszázs 2010 óta létezik, pontosabban akkor kezdődtek meg első fejlesztései. Akkoriban a legnagyobb nyári fesztiválok (Sziget, Balaton Sound, VOLT, Tokaj Hegyalja) egészségügyi részlegén dolgoztam. 2010-ben – még egyedül – az volt önként vállalt feladatom, hogy az EÜ bázis orvosainak, mentőseinek és járőreinek minél egyszerűbb, ugyanakkor hatékony frissítő kezeléseket dolgozzak ki a hosszú műszakokhoz. A kísérlet kezdetén hamar kiderült, hogy hosszabb, ruházat nélküli masszázsokhoz sem idő, sem megfelelő sterilitás nem adott ezen rendezvényeken, így a szezon végére az eredeti, ruhában zajló, székes Irodai Masszázs, avagy Manager Masszázs lett az alapelképzelés, a kiindulópont. Ám ez önmagában nem bizonyult elég hatékonynak, mivel a 15-20 perc/fő még mindig nagyon sok volt, lévén hogy olykor több száz emberrel kellett számolni. Továbbá a lágy, lassú technikák inkább csak relaxáltak, mintsem energetizáltak, így a hosszú, pörgős műszakoknál nem váltak be. Ekkor intenzívebb, sportmasszázs technikákat kezdtem alkalmazni – továbbra is masszázsszéken -, és a körülbelül 10-12 percre csökkentett kezelések végén különböző keleties masszázsokat idéző, nyújtó és ropogtató technikákat bevetve igyekeztem oldani az izmok és ízületek blokkjait. Ezen kívül odafigyeltem arra is, hogy a lehető leghatékonyabb ergonómiával végezzem a kezeléseimet, azaz a mozgásomat és a légzésemet egymáshoz igazítsam. Így pedig sikerült még kifinomultabbá tenni tapintásomat, érzékelésemet, s ezáltal az egész munkámat. Az eredmény önmagáért beszélt, a kezelt személyek sokkal nagyobb felfrissülésről és energetizáltságról számoltak be, és jobban bírták az erejükön felüli munkát. A szolgáltatás nagyon közkedvelt és megbecsült lett az egészségügyi bázisokon. Akkor a Keleti Stílusú Manager Masszázs nevet adtam neki…”

“…A Zeneterápiás Masszázs Iskola 2011. decemberi megalapítását követően, 2012-ben további fejlesztései kezdődtek meg a Keleti Stílusú Manager Masszázsnak, immár év közben is. A nyári fesztiválok egészségügyi bázisain – az előző évi sikereknek köszönhetően – fizioterápiás részleget nyitottak, melynek én lettem a vezetője. Akkor és ott elkezdtem masszőröket képezni az egészségügyi személyzet részére, illetve a fesztiválozók számára is megnyitottunk egy-egy standot, akiknél szintúgy nagy sikert aratott az új stílus. A Sziget Fesztiválon például Európa valamennyi “nemzete” elismerően nyilatkozott az addig sehol sem tapasztalt szolgáltatásról. Feldobta őket az élmény, tele lettek energiával, így kedvelt és keresett hely lett az EÜ bázis masszázs standja…”

“…E történésekkel egy időben, 2012-ben és 2013-ban a fesztiválokon kívül már egyéb rendezvényeken, munkahelyeken, sporteseményeken is megjelent egy-két masszázsszék próbaképpen. 2013-ban tanítványaimmal az intenzív sportmasszázs technikákat még inkább ritmikusan, váltakozó dinamikával kezdtük el tesztelni a gyakorlatban, továbbá – a hatékonyság növelésének érdekében – nagy figyelmet szenteltünk az izom- és végtagmozgás során létrejött testlendület minél nagyobb mértékű felhasználásának. Ennek hatására alanyaink könnyed, szárnyaló érzésekről, még nagyobb pozitivitásról és energikusságról számoltak be. Ebben az időben tettem rendszeressé az életemben a Kung-Fu gyakorlását is, ami a légzésem és a mozgásom összehangolását még jobban elmélyítette…”

“…2013 második felében – mivel az alkalmazott fogásoknak és a koncepciónak már nem sok köze volt az eredeti Irodai Masszázshoz – a Keleti Stílusú Manager Masszázs átkereszteltetett Keleti Stílusú Rapid Masszázzsá, és innentől ezen a néven folytatódott evolúciója. Gyors volt, hatékony, és – a körülményeket tekintve – egyszerű volt kivitelezni bárhol, bármikor. Innen a “rapid” kifejezés. A légzés és mozgás precíz összehangolásával már tulajdonképpen egy Chi-kung gyakorlatsor volt az egész. 2014 végére a ritmusdinamika alkalmazása pedig már akkora hatékonysággal valósult meg a gyakorlatban, hogy egy 6-8 perces kezelés ugyanazokat a hatásokat és eredményeket produkálta, mint 2 évvel korábban egy 10-12 perces Keleti Stílusú Manager Masszázs. Ekkoriban már a fej kezelésére, és az azon keresztüli energia kivezetésekre is hangsúlyt fektettünk, amitől egy foglalkozás még szárnyalóbb érzés lett átélőjének. Szinte magától jött az a kézenfekvő ötlet, hogy 2015 januárjában megalakuljon a Rapid Massage Service, mely vállalkozás immár a civil szférában is különböző rendezvényekre és munkahelyekre biztosítja azt az új, keleti és nyugati elveket ötvöző, energetizáló fizioterápiás foglalkozást, mely egy újabb átnevezést követően már a sokkal eredetibb, sajátságosabb és kifejezőbb Dinamikus Rapid Masszázs nevet viseli…”

Nagy Sándor, alapító – Rapid Massage Service