Blog

Miért relaxál jobban a fejmasszázs, mint a „többi” masszázs?

A válasz e kérdésre az idegrendszerben és annak felépítésében keresendő. Azonban mellőzve a száraz szakmai anatómiát, a józan paraszti ész oldaláról közelítve a dologhoz egész egyszerűen azért, mert a „fejben” van az agy, ami az idegrendszer központja. Itt kerülnek feldolgozásra a különböző érzelmek, többek közt a stressz okozta nyugtalanság is. Ha ezt a központot – fejmasszázs révén – közvetlen közelről ingereljük, a hatás is erősebb, élénkebb lesz, mintha egy kéz- vagy egy lábmasszázs során közvetetten – a környéki idegrendszer által – jut el az inger az agyba.

Tovább

Mire jó a Sportmasszázs?

A Sportmasszázs az egyik legismertebb masszázsfajta. Nagyon sokat halljuk a nevét, de vajon tudjuk mit is jelent, honnan ered és mire jó? Ebben az írásban megkísérlem a válaszadást a legfontosabb kérdésekre a sportmasszázzsal kapcsolatban.

Tovább

Ritmusok fiziológiás hatása – ritmus a fizioterápiában

Ma már szinte mindenki ismeri Masaru Emoto japán vízkutató munkásságát, legalábbis azt a részét, melyben különböző típusú zenék vízkristályokra gyakorolt hatásait vizsgálta. Ötletes – és nem utolsó sorban megismételhető – kísérletekkel bizonyította ezen hatások sokszínűségét. Én azonban most nem erről a közismert kísérletsorozatról szeretnék beszélni, hanem inkább ezeknek a hatásoknak a szakrálisabb okait és okozatait helyezném a középpontba. Tehát nem magának a megkomponált zenének, hanem annak alapvető, esszenciális egységének a ritmusnak a fiziológiás hatásairól írnék, vélhetően kevésbé ismert, ám remélem hasonlóan izgalmas dolgokat…

Tovább

A stressz evolúciós jelentősége, előnyei, hátrányai – Melyek a legjobb stresszoldó masszázsok?

Mitől stresszoldó egy masszázs? Gyakran találkozhatunk ezzel a jelzővel, illetve megnevezéssel különböző masszázsokkal kapcsolatban. Azonban azt érdemes tudnunk, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindegyik masszázs stresszoldó, tehát ez nem tulajdonnévként értendő. Nincs olyan masszázsfajta, aminek az a neve, hogy „Stresszoldó Masszázs”! A kérdés tehát így hangzik helyesen: „Mitől stresszoldó a masszázs maga?” A válasz pedig az, hogy:

Tovább